(0547)381233

info@rohaan-beton.nl

  • Slide-1
  • Slide-2
  • Slide-3
  • Slide-4

Rohaan Beton is een bedrijf met een geschiedenis die meer dan 200 jaar terug gaat in de tijd.

In 1803 begon Gerrit Rohaan een steenbakkerij. Het gezin Rohaan woonde op de helling van de leemrijke Hamberg. Veel stelde het bedrijfje in het begin niet voor. Rond 1820 gaf Rohaan als beroep nog tapper op. In zijn woning was een tapperij gevestigd die De Rode Haan heette. In 1823 was er een grote brand in Enter waarbij omstreeks 35 woningen en veel schuren verwoest werden. Bij de herbouw werden veelal bakstenen en pannen gebruikt, waardoor de steenbakkerij een flinke impuls kreeg.

In 1830 moest de productie uitgebreid worden. De gebroeders ter Horst, steenbakkers in Rijssen, hadden de aanleg van een klinkerweg van Raalte naar Almelo aangenomen. De gigantische hoeveelheid stenen die hiervoor nodig waren konden niet in hun eigen bedrijf gemaakt worden, zodat alle steenbakkerijen in de omgeving, waaronder Rohaan, ingeschakeld werden. Dat leverde aanzienlijke werkgelegenheid op.

In 1862 verwoestte een geweldige brand vrijwel de gehele binnenstad van Enschede. De wederopbouw van de stad leverden de steen- en pannenbakkerijen veel werk op. In enkele jaren verrezen er drie nieuwe steen- en pannenbakkerijen in Enter.

Na de wederopbouw van Enschede verdwenen de steen- en pannenovens in Enter. Alleen Rohaan bleef over. Maar aan het einde van de 19de eeuw begonnen de leemvoorraden in Enter op te raken. De fabriek van Rohaan schakelde over op cement- en betonproducten. Dit betekende het einde van de steenbakkerij in Enter.

  • Kadastralesituatieschets-ca.1880
  • dakpan-19-5-1885
  • factuur-1924
  • ringen
  • steenbakkerij

(bron; Regiocanons.nl klik hier om de link te openen)

Door de productie van dakpannen is Rohaan in de wijde omgeving ook bekend geworden onder de naam "'t Pannewaark". Deze naam prijkt nog steeds op onze gevel.

Het huidige betonbedrijf is destijds gestart door de heer W. Rohaan, overgrootvader van de huidige directeur H. Rohaan. Hij begon met het maken van putten, rioolbuizen, drinkbakken en dergelijke voor de agrarische sector.

In de jaren '70 van de vorige eeuw werd de productie van veeroosterbalken steeds belangrijker en werd een roostermachine aangeschaft, waarna op grote schaal veeroosters en betonplaten voor de agrarische industrie werden en nog steeds worden geproduceerd. We maken nog steeds veeroosters, vooral voor renovatie van bestaande stallen, maar inmiddels is het assortiment uitgebreid en produceren we diverse betonproducten, waarvan we u een gedeelte laten zien op deze website.

content-titel

Rohaan Beton B.V.
Rijssenseweg 42
7468 AE  ENTER

Tel:     (0547) 381233

Email: info@rohaan-beton.nl